Évzáró marhapörkölthöz hozzávalók:
- 5 kg marhalábszár (tisztított állapotban)
- 2 kg vöröshagyma
- 50 dkg sertészsír
- 8 db borókabogyó (opcionális)
- 2.5 ek fűszerpaprika
- 2.5 ek csípős fűszerpaprika
- 1 ek köménymag (mozsárban picit meg lehet nyomogatni)
- 2 db paradicsom
- 2 db tv paprika (az egyik lehet csípős)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 4 dl száraz vörösbor
- 2 gerezd fokhagyma (opcionális)
Elkészítés
- A marhahúst megtisztítjuk az inaktól és hártyáktól (5 kg esetben ne egyedül csináljuk. A bográcsozás úgyis csapatsport). Kockára vágjuk. Ha szeretnénk, hogy hamarabb elkészüljön, kisebbekre, ha mindegy az idő, nagyobbakra. Az inas részeket vágjuk ki, és hagyjuk egyben. (Lehet vele ugyanis trükközni. Belefőzzük a pörköltbe, így az íze, és a „sűrítőanyagai” belekerülnek, de mivel egyben van, és jó nagy, utána könnyen kihalásszuk. Kidobhatjuk, de mindig van egy férfiember, aki szerint ez a „konc” a lényeg az egészben)
- A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk.
- Az összes hozzávalót tálcára tesszük, és a kezünk ügyébe készítjük, mert a bogrács mellől nem lehet elszaladgálni!
- Ha a tűz már „főzésre kész”, felállítjuk az állványt. A zsírt a bográcsba tesszük, megvárjuk, míg kiolvad. Hideg bográcsba tegyük, hogy ne kapjon oda, ne füstöljön! Rádobjuk a hagymát, és kevergetjük, rázogatjuk. Nem sózzuk! Akkor a hagyma levet enged, és nem pirul, hanem fő.
- Ha a hagyma pirult-puhult, rádobjuk a pirospaprikát. Veszettül keverjük, mert ha odakap, keserű lesz, és kezdhetjük elölről az egészet. (Innentől tulajdonképpen fakultatív, ki milyen sorrendben, és mit teszünk a pörköltbe, de a paprikát az elején kell – a zsír oldja ki a fűszerpaprika színeit és aromáit.) Rádobjuk a kockára vágott húst, és folyamatosan rázogatva –kevergetve foglalkozunk vele, amíg egy kis levet nem enged. A kevergetés során mindig nyúljunk a hús alá, hogy oda ne égjen.
- Ideális esetben a hús enged annyi levet, amiben elpuhulgat. Ha nem, öntsünk alá egy kis vizet, de ne sokat, hiszen a jó pörkölt alapja a sűrű szaft. Ha mégis pótolni kell a folyadékot, inkább a bort javasolom. Kevergessük, rázogassuk, ne hagyjuk magára. a folyadékpótlás legyen folyamatos, akkor lesz jó szaftos a pörkölt. A fűszereket itt tegyük bele.
- A paradicsomotés a kis karikákra vágott paprikát beletesszük.Nem kell megpucolni, a végén egyben ki lehet venni a paradicsom héját, a paprikáé pedig belefő. Ha túl „leveses” lenne, akkor tehetünk még bele, ez ízlésfüggő. Viszont jól sűrít.
- Folyamatos kevergetéssel kísérve megvárjuk, míg csendesen puhára fő a hús, a szaft pedig jó sűrű lesz. Érdemes közben kóstolgatni, utánafűszerezni.
- Friss fehér kenyérrel, roppanós kovászos uborkával tálaljuk. Természetesen száraz vörösbort iszunk mellé.
Recept részletei az alábbi linken találod:
https://www.nosalty.hu/recept/bogracsos-marhalabszar-porkolt
|
ElérhetőségeinkVegye fel velünk a kapcsolatot! |
|
Árajánlat kéréseinfo@csavarlak.hu |
3 250 Olvasottság