OLCSÓBB ÁRAT SZERETNE KAPNI?
KÉRJEN ÁRAJÁNLATOT »

SZÍVESEN SEGÍTÜNK:
06 30 624 4733

Évzáró marhapörkölthöz hozzávalók:

  • 5 kg marhalábszár (tisztított állapotban)
  • 2 kg vöröshagyma
  • 50 dkg sertészsír
  • 8 db borókabogyó (opcionális)
  • 2.5 ek fűszerpaprika
  • 2.5 ek csípős fűszerpaprika
  • 1 ek köménymag (mozsárban picit meg lehet nyomogatni)
  • 2 db paradicsom
  • 2 db tv paprika (az egyik lehet csípős)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 4 dl száraz vörösbor
  • 2 gerezd fokhagyma (opcionális)

Elkészítés

  1. A marhahúst megtisztítjuk az inaktól és hártyáktól (5 kg esetben ne egyedül csináljuk. A bográcsozás úgyis csapatsport). Kockára vágjuk. Ha szeretnénk, hogy hamarabb elkészüljön, kisebbekre, ha mindegy az idő, nagyobbakra. Az inas részeket vágjuk ki, és hagyjuk egyben. (Lehet vele ugyanis trükközni. Belefőzzük a pörköltbe, így az íze, és a „sűrítőanyagai” belekerülnek, de mivel egyben van, és jó nagy, utána könnyen kihalásszuk. Kidobhatjuk, de mindig van egy férfiember, aki szerint ez a „konc” a lényeg az egészben)
  2. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk.
  3. Az összes hozzávalót tálcára tesszük, és a kezünk ügyébe készítjük, mert a bogrács mellől nem lehet elszaladgálni!
  4. Ha a tűz már „főzésre kész”, felállítjuk az állványt. A zsírt a bográcsba tesszük, megvárjuk, míg kiolvad. Hideg bográcsba tegyük, hogy ne kapjon oda, ne füstöljön! Rádobjuk a hagymát, és kevergetjük, rázogatjuk. Nem sózzuk! Akkor a hagyma levet enged, és nem pirul, hanem fő.
  5. Ha a hagyma pirult-puhult, rádobjuk a pirospaprikát. Veszettül keverjük, mert ha odakap, keserű lesz, és kezdhetjük elölről az egészet. (Innentől tulajdonképpen fakultatív, ki milyen sorrendben, és mit teszünk a pörköltbe, de a paprikát az elején kell – a zsír oldja ki a fűszerpaprika színeit és aromáit.) Rádobjuk a kockára vágott húst, és folyamatosan rázogatva –kevergetve foglalkozunk vele, amíg egy kis levet nem enged. A kevergetés során mindig nyúljunk a hús alá, hogy oda ne égjen.
  6. Ideális esetben a hús enged annyi levet, amiben elpuhulgat. Ha nem, öntsünk alá egy kis vizet, de ne sokat, hiszen a jó pörkölt alapja a sűrű szaft. Ha mégis pótolni kell a folyadékot, inkább a bort javasolom. Kevergessük, rázogassuk, ne hagyjuk magára. a folyadékpótlás legyen folyamatos, akkor lesz jó szaftos a pörkölt. A fűszereket itt tegyük bele.
  7. A paradicsomotés a kis karikákra vágott paprikát beletesszük.Nem kell megpucolni, a végén egyben ki lehet venni a paradicsom héját, a paprikáé pedig belefő. Ha túl „leveses” lenne, akkor tehetünk még bele, ez ízlésfüggő. Viszont jól sűrít.
  8. Folyamatos kevergetéssel kísérve megvárjuk, míg csendesen puhára fő a hús, a szaft pedig jó sűrű lesz. Érdemes közben kóstolgatni, utánafűszerezni.
  9. Friss fehér kenyérrel, roppanós kovászos uborkával tálaljuk. Természetesen száraz vörösbort iszunk mellé.

 

 

 

 

 

Recept részletei az alábbi linken találod:

https://www.nosalty.hu/recept/bogracsos-marhalabszar-porkolt

Elérhetőségeink

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

ELÉRHETŐSÉGEINK

Árajánlat kérése

info@csavarlak.hu

EMAIL KÜLDÉS

3 250 Olvasottság
2019 Minden jog fenntartva © Csavarlak Kft.
Fejlesztette CodeEssences